Viherpesuopas - referaatti

18.02.2025

Kirjassa Viherpesuopas - Miten merkitys muuttuu markkinoinniksi, kirjailijat Antti Isokangas, Jani Niipola ja Riku Vassinen kuvaavat lukuisin case-esimerkein miten eri yrityksien vastuullisuustoiminta ja siitä viestiminen on vaikuttanut, ja vaikuttaa edelleen, kuluttajiin, yritys- ja työelämään. Kirja on suunnattu kuluttajille ja alan eri toimijoille. Se on painettu Keuruulla vuonna 2022 ja kustantajana toimii Kustannusosakeyhtiö Otava, Nemo.

Kirjan mukaan viherpesulla tarkoitetaan sitä, kun yritys hehkuttaa yhtä asiaa jonka se on tehnyt pienentääkseen päästöjään, ollen samalla hiiskumatta lukuisista muista asioista, jotka ei kestä päivänvaloa. Vastuullisena viestintänä voidaan pitää neutraalin läpinäkyvää, kattavaa ja puolueetonta viestintää. Kaikki tieto tulee olla helposti saatavilla, ja usein ne vastuullisimmat toimijat ovatkin niitä, joiden ei tarvitse kummempia hehkuttaa.

Kirjan punaisena lankana toimii yrityksen merkitys, jolla yritykset voivat oikeuttaa olemassa olonsa. Oli merkitys sitten olla hyvä työnantaja, maailmanparantaja tai auttaa kuluttajia löytämään oma merkityksensä - vaikka sitten se kahvikuppi kerrallaan. Yrityksen onnistunutta viestintää merkityksestään voidaan pitää viherpesun vastakohtana. Kirjassa myös todetaan, että tutkitusti merkitysvetoiset yritykset kasvavat nopeammin kuin yritykset keskimäärin. Tähän vaikuttaa myös työntekijöiden sitoutuneisuus, sillä hekin haluavat kokea työnsä merkitykselliseksi.


Kirjassa otetaan tarkasteluun kuluttajan avuksi, viherpesun lisäksi, liuta muita pesuohjelmia. Pinkkipesussa yritykset näyttäytyvät sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen tukijana, korostaakseen suvaitsevaisuuttaan, vähemmistöjen kannalta puheet eivät vastaa tekoja. Purppurapesussa brändi tekee tolkuttoman suuren "haloon" sitoutumisestaan parantaakseen naisten asemaa ja tasa-arvoa, joka ei vastaa sen todellista toimintaa. Ruskeapesu on puolestaan rasismin vastaista teeskentelyä. Valkopesussa kaunistellaan yrityksen toiminnan vaikutusta yhteiskunnallisella ja sosiaalisella tasolla. Viimeisenä on valveutuneisuuspesu jossa yritys pyrkii korostamaan, sitä olematonta, vähemmistö- ja ihmisoikeusmyönteisyyttään.

Kirjailijat paneutuvat myös markkinointialan omaan "identiteettikriisiin". Alaa ei tutkimusten mukaan pidetä arvossa, ja markkinoijat voivat kokea merkityksellisyyden puutetta sekä syyllisyyttä markkinoidessaan niitä "turhiakin" tuotteita ja lisätessään ylikulutusta. Yrityksillä tulee olla sosiaalinen missio ja tarkoitus. Yhdysvalloista tulleen merkitysmarkkinoinnin tehtävä onkin puhutella ihmisiä heidän oman elämän ja tunteiden kautta. Mainonta on osa populäärikulttuuria, joka toimii myös asioiden normalisoijana.

Kirja antaa lukijalle läpileikkauksen vastuullisuuden kehityksestä liike-elämässä aina Katolisen kirkon alkuajoista, kapitalismin kasvusta, merkitysmarkkinointiin ja sosiaalisen median vaikuttajiin asti. Ilmastokriisi vaatii toimia heti ja edellyttää yrityksiltä muutakin kuin sanahelinää. Yrityksen arvot, visio ja missio tulee muodostua näkyväksi toiminnaksi joka markkinoinnilla saadaan viestittyä kuluttajille ilman, että viestistä katoaa merkitys.

Suosittelen ehdottomasti lukemaan koko kirjan, tässä vain pieni pintaraapaisu koko kokonaisuudesta. Kirja antaa hienosti uutta näkökulmaa niin työelämään kuin tavalliseen arkeen!


Kirjan referaatti on ollut koulutehtävä syksyllä 2023.


Kuvituskuva www.pexels.com
Kuvituskuva www.pexels.com
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita